,

Dader Terreuraanslag Driss Oukabir blijkt toch geen dader te zijn


De man waarvan zijn foto werd gedeeld op het internet en op het nieuws blijkt toch niet de dader te zijn. Zijn paspoort zou gestolen en zou toen in het busje liggen. Toen hij zag dat zijn foto werd verspreid meldde hij zich bij de politiebureau in Ripoll, zo’n 100 kilometer van Barcelona.
De Spaanse politie heeft twee verdachten gearresteerd voor betrokkenheid bij de terroristische aanslag in Barcelona. De publieke zender TVE en de krant El Independiente melden dat de verdachte die vastzit Driss Oukabir heet, hij ontkent dat hij betrokken is bij de aanslag. Eén terrorist zou tijdens een vuurgevecht met de politie om het leven zijn gekomen.

El Periódico noemt de man die het busje huurde Driss El Ouakbir en meldt dat hij is gearresteerd in Manlleu, zo’n 80 kilometer ten noorden van Barcelona. Het is onduidelijk waar hij precies van wordt verdacht en of hij in Barcelona was toen de aanslag op La Rambla werd gepleegd.De 28-jarige Oukabir is van Marokkaanse afkomst. Hij heeft een tijdje in het zuiden van Frankrijk gewoond, maar verhuisde enkele jaren geleden naar Spanje, waar hij een verblijfsvergunning kreeg. Hij verbleef in het dorpje Ripoll. Dat schrijft de krant De Tijd. Oukabir is geen onbekende bij de politie: een paar jaar geleden werd hij veroordeeld voor geweldpleging. Hij heeft een tijdje in de gevangenis gezeten en is in 2012 opnieuw vrijgekomen.

Broer echte dader? 
Oukabir ontkent intussen dat hij iets te maken heeft met de aanslag. Opvallend: toen de naam van de hoofdverdachte deze avond bekend raakte, heeft een man die beweert dat hij Driss Oukabir is, zich gemeld bij de politie in Ripoll. Volgens de man is hij zelf een slachtoffer. Zijn identiteitspapieren zouden zijn gestolen en hij zou op het moment van de aanslag in Ripoll geweest zijn. De politie sluit daarom niet uit dat Moussa Oukabir, een broer van Driss Oukabir, de echte dader is.

Meerdere daders
De Spaanse autoriteiten gaan ervan uit dat er meerdere daders betrokken waren bij de aanslag. De politie heeft deze avond een tweede verdachte gearresteerd. Over de identiteit van die persoon is nog niets geweten. Een derde verdachte zou zijn gedood door de politie tijdens een vuurgevecht.


Laat een reactie achter

Reacties